Sindromul premenstrual sau SPM, produce modificari fizice si de dispozitie care pot incepe pe la mijlocul ciclului menstrual sau in saptamana dinaintea menstrei si sunt prezente cu siguranta si in timpul acesteia. Printre simptome se numara si durerile de spate, de cap, crampele, tulburarile de comportament, anxietatea, depresia si scaderea capacitatii de concentrare.
SPM poate fi asociat cu secretia de estrogeni si progesteron, hormoni care controleaza ciclul menstrual si cu sensibilitatea fiecarei femei la variatiile hormonale. Cercetatorii din medicina Alopata si cea Naturista sunt deacord ca simtomele SPM pot fi ameliorate de dieta. Studiile sugereaza ca dieta optima in aceasta situatie este bogata in carbohidranti si saraca in grasimi.
Un studiu pe scara larga a aratat ca aportul corespunzator de calciu poate evita aparitia SPM ca si cel de vitamina D, care creste absorbtia acestui mineral. Suplimentele de vitamina B6 si de magneziu combat cu succes depresia premenstruala, letargia si detentia de apa, caracterizata de balonari, umflarea degetelor de la maini si de la picioare si sensibilizarea sanilor. Este bine sa includeti in dieta alimente care contin cantitati utile din aceasta vitamina precum carnea, pestele, cerealele integrale si legumele verzi. Retentia de apa poate fi prevenita si prin scaderea ingestiei de sare.
Unele femei au diferite pofte, mai ales pentru dulciuri.
Menstele dureroase afecteaza de obicei femeile tinere pana cand ciclul lor menstrual se regleaza. Simptomele se amelioreaza adesea dupa nasterea primului copil sau dupa ce incep sa ia pilule.
Consumati din abundenta lactate, mese mici si dese bagate in carbobidrati si sarace in grasimi, carne, peste si cereale integrale.
foarte interesant articolul
RăspundețiȘtergeremereu iau suplimente de calciu si magneziu in perioada respectiva, scad cu succes si durerile de burta.
RăspundețiȘtergere