Congelatoarele supermarketurilor ofera o gama uriasa de alimente congelate industrial si de SEMIPREPARATE. Perioadele maxime de pastrare recomandate- dupa care calitatea acestora incepe sa se deterioreze- trebuie sa fie inscrise clar pe ambalajele lor.
Congelarea incetineste alterarea alimentelor, reducand activitatea enzimelor ce descompun alimentele. Ea face si ca apa din alimente sa nu mai fie disponibila, oprind astfel inmultirea bacteriilor, ce au nevoie de umezeala pentru a prolifera.
Blansarea- expunerea fructelor si a legumelor la temperaturi mari prin fierbere sau trecere prin abur sau microunde- se face pentru a inactiva anumite enzime si cuiperci care ar continua sa descompuna celulele, chiar daca foarte lent dupa congelare. Blansarea provoacapierderea unei parti a vitaminei C si a altor vitamine sensibile la caldura precum tiamina si folatul.
In ciuda acestor pierderi, legumele si fructele congelate in cea mai buna stare sunt adesea mai hranitoare decat cele proaspete. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructele si legumele incep sa piarda din vitamina C din momentul culesului, pe cand cultivatorii industriali pot congela recoltele aproape imediat dupa cules. Fructele moi si legumele verzi isi pot pierde pana la 15% din vitamina C pe zi daca sunt tinute la temperatura camerei.
Nu exista nici o piedere de nutrienti in cazul pestelui si a carnii, deoarece atat proteina cat si vitaminele A si D nu sunt afectate de congelare.
Depozitati alimente congelate cat mai aproape unul de altul: este nu numai eficient, ci si mai economic. Alimentele congelate care au fost chiar partial dezghetate nu mai pot fi nicodata recongelate!
da,foarte bune in anotimpul geros
RăspundețiȘtergeremultumim pt articol
RăspundețiȘtergeremultumim
RăspundețiȘtergereFoarte bun articolul.Multumim de informatii!:*
RăspundețiȘtergere