Totalul afișărilor de pagină

Ammauri Fashion Store

miercuri, 5 decembrie 2012

Carnea de porc

Porcul este printre animalele cu cea mai multa carne macra. Totusi, multe derivate ale carnii de porc- salamul, carnatii, costita- sunt bogate in grasimi saturate, care, consumate in exces se asociaza cu cresterea nivelului colesterolului sangvin, vinovat de rigidizarea arterelor si de boli cardiace.
De fapt, carnea macra de porc are mai putina grasime decat aceea de vita sau de miel si doar ceva mai multadecat cea de gaine (fara piele). De exemplu, o bucata de 100g de friptura slabacontine 7% grasime, in timp ce tot atata friptura de pui are 5,5%. 

Carnea de porc este o sursa excelenta de vitamine B, mai ales de B12. Este si o sursa buna de zinc si contine fier.


Cel mai sanatos mod de a consuma carnea de porc este curatarea ei de grasime inaintea gatirii. Este foarte important ca porcul sa fie bine patruns, pentru ca poate transmite oua de tenie, tricinella si alti paraziti. Cel mai simplu mod de a verifica coacerea este introducerea unui cutit in carne- nu trebuie sa mai iasa suc rozaliu. 

De ce este sunca roz?

Sunca sarata, spre deosebire de carnea de porc simpla, ramane roz si dupa preparere. In timpul sararii nitritii utilizati transforma mioglobina, pigmentul care capteaza oxigenul in tesutul muscular, in nitrozonioglobina, rosu-inchis. De aici rosul inchis al kaizerului si al unor varietati de sunca daca sunt consumate crude.  
Nitrozomioglobina revine la culoarea ei caracteristica, roz, daca sunca este prajita sau fiarta. In lipsa nitrilor, carnea preparata ar fi devenit gri. Nitritii inhiba cresterea bacteriilor daunatoare, ca celea care provoaca botulismul.

Prin procesul de sarare, produsele precum kaizerul, sunca si jambonul au continut foarte inalt de sodiu si ar trebui consumate in cantitati mici daca sunteti hipertensivi sau urmati o dieta hiposodata.

7 comentarii:

  1. multumim pt articol este bine sa stim aceste lucruri despre carne

    RăspundețiȘtergere
  2. bun articolul ..mai ales acum ca vin sarbatorile si cam toata lumea mananca porc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Util articolul! Stiam ca totusi carnea de porc nu e indicata tuturor, deci trebuie consumata cu moderatie!

    RăspundețiȘtergere
  4. http://je-ne-sais-pas-rien.blogspot.ro/2012/12/leapsa-secretoasa.html O leapsa de completat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Carnea de porc e singura care imi place cu adevarat. E greu sa devin raw vegana din cauza ei:))
    Multumim pt info.

    RăspundețiȘtergere