Totalul afișărilor de pagină

Ammauri Fashion Store

sâmbătă, 17 martie 2012

Fumatul si alimentatia

Fumatul prezinta un risc mare de boli cardiace si respiratorii, de cancer de plamani, gur, gat, stomac, pancreas, cervix si rect, ca si de o forma de leucemie. Cel mai bun sfat este renuntrea completa la fumat; dar pentru aceia care nu o fac, o schimbare in dieta ar putea stopa unele consecinte periculoase. 
  
Viata stresanta, alimentatia deficitara, consumul mare de grasimi saturate, sarea, alcoolul, toate cresc riscul fumatorilor de a face boli severe. Chiar si cu un regim alimentar sanatos, tot ce poate face un fumator este sa reduca daunele. S-a dovedit ca fumatorii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C. Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca vitamina este folosita de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi.  
Unele teste au aratat ca fumatorii au cu pana la 30 % mai putina vitamina C in sange decat nefumatorii.
Ca si vitamina C si vitamina E si multe substante fotochimice pot actiona ca antioxidanti. Vitamina E se gaseste in germenii de grau, in avocado, uleiuri vegetale, seminte si fructe uleaguminoase.


Substantele fotochimice sunt compusi care se gasesc in plante si au roluri fiziologice in organism. Printre ele se numara pigmenti carotenoizi si bioflavonoidele, care neutralizeaza radicalii liberi.
Toate fructele si legumele contin bioflavonoide, dar surse deosebit de utile sunt citricile,strugurii, merele, ceapa .
Fumatorii sunt sfatuiti insistent sa nu ia suplimente mari de beta-caroten (doza zilnica este de 7 mg).


     
Nu este niciodata prea tarziu sa va lasati de fumat, si este un castig pentru sanatate. Multi fumatori se tem ca se vor ingrasa daca renunta la fumat. Nicotina scade apetitul si inhiba papilele gustative. Creste deasemeni rata metabolismului  si unele persoane care renunta la fumat se ingrasa din cauza incetinirii metabolismului.
Incercati sa reduceti consumul de alimente grase cand va lasati prima oara de fumat si inlocuiti-le cu alimente bogate in amidon ca pestele si cartofii.     


                                                                        
   
                                                   

3 comentarii:

  1. Un articol foarte interesant,si sper sa il citeasca toti fumatori sa vada ce grad mare de risc ii asteapta daca nu se lasa de fumat.Multumim Miha pt articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am reusit sa conving doi barbati sa se lase de fumat si nu s-au mai reapucat, desi au trecut la unul 6 ani si la celalalt 2 ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul.Sotul meu fuma, insa de cativa ani s-a lasat de fumat.

    RăspundețiȘtergere