Totalul afișărilor de pagină

Ammauri Fashion Store

luni, 24 septembrie 2012

Calciu si Fier

Calciul este un aliment vital al oaselor si dintilor, care totalizeaza 99% din calciul din organism. Si restul de 1% joaca un rol important in structura si functia celulelor corpului, ca si in sange, unde calciul este un important factor de coagulare. Datorita sistemului natural de reglare al organismului, excesul de calciu apare rar in sange si doar ca urmare a unei boli sau a administrarii de vitamina D in exces. Daca totusi organismul are nevoie de mai mult calciu decat ii aduce dieta, il ia din oase.

In timpul sarcinii, absorbtia de calciu alimentar creste, iar suplimentele nu sunt necesare daca gravida are o dieta echilibrata. Necesarul zilnic de 700 g de calciu poate fi adus de trei felii de branza. si doua pahare de lapte, de exemplu. Femeile insarcinate trebuie totusi sa evite excesul de ceai, cafea, tarate si sare care inhiba absorbtia calciului. 

Calciul, impreuna cu magneziul, este necesar pentru buna functionare a nervilor si muschilor: suplimentele sunt folosite pentru tratarea crampelor musculare si a problemelor spatelui si oaselor legate de imbatranire cum sunt Artrita, Reumatismul, Osteoporoza (pierderea de substanta osoasa care duce la fragilizarea oaselor, mai ales dupa instalarea menopauzei).     


Carenta de calciu este produsa de obicei ca urmare a deficitului de vitamina D si provoaca Rahitism la copii. La adulti carenta poate produce Osteomalacie, caracterizata de dureri osoase, spasme musculare si devieri ale coloanei vertebrale. 



Fierul 
Hemoglobina, pigmentul din globulele rosii care poarta oxigenul prin sange in tot organismul, nu poate fi produsa fara fier.
Carenta de fier duce rapid la accelerarea respiratiei, pentru ca inima pompeaza mai mult iar plamanii incearca sa creasca aportul de oxigen al organismului. Enzimele care contin fier catalizeaza conversia beta-carotenului intr-o forma activa a vitaminei A.

Barbatii si femeile au necesaruri diferite de fier. Femeile din cauza menstruatiei au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier. Aportul inadecvat de fier pe o perioada mai lunga de timp poate duce la Anemie; simptomele cuprind infectii cronice ale urechilor, gingiilor si a pielii, oboseala excesiva... 

Maruntaiele mai ales ficatul si rinichii, sunt sursele cele mai bune de fier, desi ficatul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care doresc sa conceapa un copil din cauza aportului prea mare de vitamina A. 
Fierul se gaseste si in alte carnuri, in sardine, galbenus de ou si legume cu frunze verzi.

3 comentarii:

  1. noi femeile in special trebuie sa avem grija de aportul de calciu si de ce rezerve ne facem pentru a preveni osteoporoza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doua minerale foarte importante in functionarea organismului nostru .Lipsa calciului din organism se manifesta prin caderea parului ,unghii fragile iar mai tarziu aparitia osteoporozei .

    RăspundețiȘtergere