Totalul afișărilor de pagină

Ammauri Fashion Store

miercuri, 12 septembrie 2012

Colesterol

Ce este colesterolul?

Ficatul produce zilnic pana la 1 g de colesterol sangvin, o grasime ceroasa ce intra in componenta tuturor celulelor. 
Aceasta joaca totodata un rol in producerea unor hormoni, a vitaminei D si a acizilor biliari, care ajuta digestia.
Riscurile majore a bolilor de inima provocate de un nivel ridicat de colesterol in sange depind de predispozitia genetica, desi dieta si obezitatea sunt factori importanti. Chiar daca nu va puteti schimba ereditatea, va puteti schimba alimentatia.

Cum poate fi de folos dieta!

Reducerea aportului de grasimi are un efect important asupra colesterolemiei, scazand-o cu pana la 14%. Cantitatea de colesterol din dieta nu este reflectata de colesterolemie- aceasta este determinata de cantitatea de grasimi saturate din alimentatie.
Cantitati mari de colesterol sunt prezente in galbenusul de ou, maruntaie (in special ficat si creier) si creveti. 


Din fericire organismul, poate in mod normal,contracara cresterile de colesterol alimentar. La majoritatea dintre noi, ficatul produce automatmai putin colesterol atunci cand aportul din alimentatie devine prea mare. 

Cum sa mancam ca sa pastram colesterolul in limite normale

Multe probleme cardiace, cum ar fi anghina, tromboza si boala caronariana, au fost puse in trecut pe seama unui exces de colesterol, termen ce se referea tat la cel alimentar, cat si la cel sangvin. Daca primul tip- al carui nivel ridicat este adesea ereditar- este astazi vazut ca fiind principala amenintare la adresa unei inimi sanatoase. Cercetarea a aratat ca acizii grasi saturati pot uneori mari colesterolemia pana la un nivel nesanatos. 

Alimente care pot scadea colesterolemia:
- Paine si chifle integrale, paine de secara si cu seminte
- Fructe- portocale, mere, pere, banane, -fructe uscate- caise, smochine, prune
- Grisul si fulgii de ovaz pentru fierturi si cereale pentru micul dejun
- legume- porumb, mazare, ceapa, usturoi, fasole

O dieta sanatoasa previne o colesterolemie ridicata si coboara acolo unde ea este adesea crescuta.

3 comentarii:

  1. multumim, imi plac articolele care au legatura cu alimentatia noastra

    RăspundețiȘtergere
  2. veronica picioroagajoi, septembrie 13, 2012

    si mie mi-a placut articolul. habar n-aveam ca-n creveti se gaseste mult colesterol. si definitia..parca-m bagat la cap mai bine..:-D Multumim Mihaela!

    RăspundețiȘtergere