Pamantul necultivat ofera o abundenta de alimente delicioase si gratuite. Cranguri si fanete, tufisuri marginase, paduri si tarmuri de mare, fiecare habitat isi are camara sa de provizii, unica.
Tufisuri marginase
Sunt un teren propice pentru a cauta fructe de padure, ciuperci si frunze pentru salate.
Exemple:
Papadiile- intalnite oriunde nu exista culturi, sunt utilizabile aproape tot anul. Contin beta-caroten, calciu, potasiu si cu 50% mai mult fier decat o cantitate similara de spanac. Papadia este un diuretic natural, nu provoaca scaderea nivelului de potasiu din organism, deoarece continutul sau ridicat de potasiu este suficient pentru a-l inlocui pe cel excretat in urina. In medicina naturista, papadia se prescrie la detoxifierea sangelui si la tratamentul unor afectiuni ale pielii precum eczema.
Murele- se coc intre mijlocul lui august si la inceputul lui octombrie. Furnizeaza cantitati utile de fibre alimentare, vitamina C, antocianozide si mangan. In medicina plantelor, , ceaiul din frunze de mur se foloseste ca tonic, diaree sau gargara in amigdalite.
Alunele de padure- sunt bune de cules la sfarsitul lui septembrie. Pastrati-le in coaja lor pana doriti saa le mancati, astfel se usuca.
Macesul- impodobeste cu florile sale gradinile de la tara la inceputul verii. Macesele contin de 8 ori mai multa vitamina C decat portocalele, 100 g furnizant de 7 ori necesarul zilnic al unui adult.
Paduri
Padurile de foioase, in special de fag, sunt un mediu bunpentru plantele de vara si ciupercile tomnatice.
Exemple:
Florile si fructele de soc- au fost folosite mult timp in medicina populara ca remedii pentru raceli, gripe sau alte boli respiratorii. Florile se culeg in mai pentru sucuri, vin si ceaiuri iar fructele toamna - se pot prepara jeleuri, siropuri, dulceata.
Ciupercile- cresc spontan in multe locuri si exista peste o suta de varietati comestibile. Majoritatea contin vitamine din complexul B, cupru, proteine si fibre. Le puteti gasi in padurile de fag, vara tarziu si l inceputul toamnei, inaintea primului inghet.
Cranguri si fanete
Oriunde ati culege hrana spontanee, amintiti-va sa nu goliti o planta de toate frunzele ei, ci sa luati cantitati mici de la mai multe, pentru a nu le afecta aspectul si vitalitatea.
Exemple;
Cicoare salbatica- este o planta inalta cu flori albastru deschis. Sursa excelenta de beta-caroten, vitamina C si potasiu. Se foloseste in medicina plantelor pentru stimularea poftei de mancare. Radacina prajita si macinata se poate adauga la cafea dandu-i un gust amarui, putand fi folosita si ca stimulent al acesteia.
Fragi salbatici- sunt o sursa excelenta de vitamina C. In medicina populara se crede ca fragii purifica sistemul digestiv, elimina pietrele la rinichi si usureaza durerile articulare.
Tarmuri de mare
Mai si iunie sunt cele mai bune luni pentru a culege majoritatea algelor de mare. Algele sunt bogate in iod, mineral care nu se gaseste din plin la alte alimente.
Exemple:
Scoici si midii- tarmul marii este un loc bun pentru a culege moluste precum midiile sau scoicile rotunde. Fiindca se hranesc filtrand apa, ele se pot contamina de particole provenite din deversri. Alegeti zone aflate la distanta de gurile de varsare a canalelor sau a deseurilor ndustriale si nu culegeti in timpul lunilor calde cand bacteriile se multiplica rapid, provocand toxiinfectii.
Spanacul de mare- ce creste la fel ca spanacul cultivat, poate fi cules din iunie pana in octombrie pe falezele stancoase. Contine beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si calciu.
Important
Daca se consuma o planta, ciuperca sau fructa otravitoare- fructele rosii sunt deosebit de atractive pentru copii mici- mergeti imediat la cel mai apropiat spital, luand o mostra din substanta consumta. Nu beti nimic pentru ca acest lucru poate grabi absorbtia otravii. Provocarea imediata a vomei poate impiedica otrava sa ajunga in sange.
in perioada aceasta mama mea culege tot felu de astfel de crengute ,flori si ierburi ex/; coada soricelului, flori de soc,radacini de marar flori de tei , cand eram copil ma bucuram de fructele din padure cand ajungeam pe acolo eram cea mai fericita miar place sa ma i fiu o zi copil sa intorc cativa ani inapoi.
RăspundețiȘtergerece mi-e dor de niste dulceata de papadie...ce-mi mai placea cand eram mica:)cred ca o sa-i zic lu' mami sa mai faca....nu a mai facut de cativa ani:)
RăspundețiȘtergeremmmm..numai delicii !
RăspundețiȘtergereMure,fragute,zmeura ,alune le consum direct de la sursa au un gust minunat
RăspundețiȘtergereDulceata de macese nu-mi lipseste niciodata insa se face foarte greu
Nu mai vprnesc de ceaiurile care au atatea proprietati terapeutice!
Catina iarasi este un antioxidant foarte bun din care se pot face multe Este asa de buna si ca aliment si ca medicament
Chiar ca Dumnezeeu ne-a dat multe bunatati insa nu prea stim sa profitam de ele,lasand natura sa se sufoce datorita gunoaielor
Ce pofta mi-ai facut de mure.
RăspundețiȘtergereMulte bunatati ne ofera natura dar de multe ori trecem pe langa ele...alegand in locul lor alte fructe aduse de prin tari straine, de parca acelea ar fi mai sanatoase...pacat...SINCER si mie mi-ai facut o pofta uriasa de mure :P !
RăspundețiȘtergere