Toate alimentele vegetale si produsele derivate din ele contin o cantitate mai mica sau mai mare de fibre- precum celuloza, pectina si cleiul ce alcatuieste peretii celulelor- care nu se digera, dar joaca mai multe roluri importante in ciclul alimentar al organismului.
Efectele fibrelor alimentare par a fi fost cunoscute inca din timpurile biblice, insa doar recent importanta lor la prevenirea bolilor si mentinerea sanatatii a inceput sa fie inteleasa.
Principalele noastre surse de fibre sunt cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, nucile, alunele si semintele.
Cele mai multe fibre cerealiere se gasesc in straturile esterioareale grauntelor, care se indeparteaza in cadrul procesului de rafinare. Din acest motiv, produsele nerafinate, precum orezul brun, pstele si painea integrale, ofera cele mai bune surse de fibre, desi painea alba contine inca si ea o cantitate utila.
Surse alimentare
Exista 2 mari tipuri de fibre: solubile si insolubile. Desi majoritatea alimentelor vegetale ambele tipuri, taratele de ovaz si leguminoasele sunt surse deosebit de bune de fibre solubile. Datorita capacitatiilor de a retine apa, actionand ca buretele in stomac si intestin, ambele tipuri maresc volumul scaunului si il fac mai moale si mai usor de excretat. Fibrele pot actiona pentruprevenirea constipatiei, deoarece maresc volumul scaunului; ele accelereaza tranzitul rezidurilor alimentare prin intestinul gros, mentin sanatatea intestinelor si reduc riscul tulburarilor intestinale.
Problemele digestive sunt cu un efect mai des intalnit al consumului ridicat de fibre dintr-o singura sursa alimentara, cum ar fi taratele.
Pentru a preveni orice potentiale efecte adverse, consumati fibre di mai multe alimente diferite!
Ca de obicei un articol din care avem multe de invatat!
RăspundețiȘtergeresti de concursul de pe blogul meu? nu mai stiu daca ti-am spus si mai urmeaza unul curand...
http://anfreutza.wordpress.com/2012/06/20/concurs/
Interesant articolul
RăspundețiȘtergere