Totalul afișărilor de pagină

Ammauri Fashion Store

miercuri, 20 iunie 2012

Bauturi racoritoare

Cele mai multe bauturi racoritoare indulcite aduc "calorii goale"; aportul energetic este mare, fara a avea valoare nutritiva. De obicei o cutie de 330 ml de bautura nedietetica cu cola contine ceva mai mult de 7 lingurite de zahar. Consumul excesiv de bauturi racoritoare poate contribui la supraponderalitate si la probleme ale dintilor si gingiilor. 


Sunt disponibile acum si bauturi hipocalorice sau fara zahar.
Bauturile izotonice, produse special pentru pasionatii de sport, sunt gandite pentru  a aduce energie si pentru a inlocui electrolitii (saruri minerale de sodiu, potasiu, magneziu) pierduti prin transpiratie.
Bauturile izotonice contin de obicei 5% zahar, care permite apei din compozitie sa fie absorbita mai repede decat apa simpla.


Bauturi acidulate si sucuri naturale
Bautura originala Cola a fost inventata in 1886 de John Styth Pemberton, un farmacist din Atlanta, SUA, care a facut o mixtura de frunze de coca, nuci de cola si cofeina ca medicament impotriva durerilor de cap si a mahmurelii.
In zilele noastre bauturile obisnuite cu cola contin doar un sfert din cofeina continuta intr-o ceasca de cafea; exista si versiuni decofeinizate.

Zaharul continut in sucurile naturale de fructe variaza de la 1 lingurita per pahar pana la 4 sau chiar mai multe in cazul sucurilor de coacaze negre, insa contin multa vitamina C. Zaharul din racoritoare este lizat de bacteriile de pe dinti si se produce acid. Daca beti bauturi indulcite o perioada mai lunga de timp, riscati sa va apara carii pentru ca se mareste timpul de contact al acidului cu smaltul dintilor. Si sucurile acide din fructe pot eroda smaltul dintilor. Incercati sa beti racoritoare in timpul meselor si spalati-va dintii regulat.




Racoritoare dietetice
Fabricate cu indulcitori artificiali, acestea sunt recomandate aproape oricui, inclusiv diabeticilor. Nu contribuie la aparitia cariilor sau la supraponderalitate. Apele minerale carbogazoase care sunt imbogatite cu ierburi, minerale si ginseng se pretind a fi un stimulent natural, insa sunt mai scumpe decat alte racoritoare. Sunt indulcite de obicei cu suc de fructe.

11 comentarii:

  1. cafea beau dimineata una , la bauturile acidulate am renuntat de vre-o 3 ani , ma mai lupt cu apa minerala :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda aici m-ai nimerit ,consum si eu cola sar nu in exces singurul meu viciu:))

    RăspundețiȘtergere
  3. De vre-un an jumate am renuntat si eu la bauturile acidulate.Mai beau ocazional, cine stie cand...sau de pofta...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. cafea consum - dar bauturi acidulate nu ,prefer sa cumpar nectar de fructe sau sa fac la robot eu acasa ....

    RăspundețiȘtergere
  5. Am renuntat la sucurile acidulate acum aproape un 1 an si sunt atat de mandra de mine ca am reusit!! Mai bine suc proaspat de fructe si multe fructe de sezon!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. cafea consum dar bauturi acidulate cum ar fi colo le-am exclus de mult

    RăspundețiȘtergere
  7. cafea doua pe zi, sucuri cat cuprinde .am saptamani intregi cand renunt dar din pacate revin si beau cred ca 2 litri de suc in 48 de ore

    RăspundețiȘtergere
  8. nu beau cafea decat foarte foarte rar.Suc beau doar atunci cand ies la o terasa..niciodata nu cumpar suc pentru acasa.Chiar daca am suc in casa cumparat de altcineva eu beau apa

    RăspundețiȘtergere
  9. multumim de sfaturi draga mea :*:*

    RăspundețiȘtergere
  10. sti de concursul de pe blogul meu? nu mai stiu daca ti-am spus...
    http://anfreutza.wordpress.com/2012/06/20/concurs/

    RăspundețiȘtergere